Společenské hry pomáhají ve vývoji dítěte

28.03.2012 10:21

Pro děti na prvním stupni základních škol můžete výuku nebo odpolední program zpestřit zařazením různých společenských her. Vhodně zvolenou hrou můžete rozvíjet logické myšlení, jemnou motoriku, nebo slovní zásobu. Které společenské hry jsou vhodné do družiny?

Společenské hry obecně

Při výběru hry myslete jednak na věk a schopnosti dětí, pro které má být určena, jednak na to, kolik ji může hrát hráčů. Možná je lepší nepořizovat deskové hry, které obsahují spoustu malých částí, které se můžou snadno rozházet.

Při hře veďte děti k tomu, aby hrály podle pravidel a nepodváděly. Naučte je, že prohra není žádná ostuda a že se všichni můžou společně výborně bavit nehledě na to, kdo vyhraje. Po skončení hry také dohlédněte na to, aby děti hru pořádně uklidily, tak aby byla připravená k dalšímu hraní.

Hry jazykové

Rozvíjet řeč a slovní zásobu můžeme u dětí všeho věku. Širší možnosti se nám otevírají ve chvíli, kdy se děti naučí číst a psát. Existují mnohé deskové hry, jako scrabble nebo kriskros, které k těmto účelům slouží. Jsou ale určeny pouze pro omezený počet hráčů a do družiny proto nejsou úplně vhodné.

Pro potřeby hry ve větší skupině nám postačí několik sad nastříhaných písmenek. Děti rozdělíme do skupin a necháme je skládat slova podle stanovených pravidel. Nejdelší slovo, nejvíce slov do minuty a podobně, záleží jen na vaší fantazii.

Hry podporující logiku

Pro podporu logiky existuje spousta společenských her. Stačí jen vybrat odpovídající náročnost vzhledem k věku dětí. Dáma nebo domino nikdy nezklamou. V současné době jsou velice oblíbené strategické hry jako Osadníci z Katanu nebo Carcassonne. Děti tyto společenské hry doslova milují a vydrží u nich sedět celé odpoledne. Může je hrát i větší počet hráčů a pravidla si za chvíli osvojí každý.

společenské hry - domino

 

Hry na rozvoj jemné motoriky

Mnohé didaktické společenské hry pomáhají rozvíjet koordinaci a pohybové schopnosti dětí. Různé navlékání korálků nebo skládání mozaik cvičí dětskou trpělivost. Odměnou za klid a soustředění je dětem skvělý pocit, když se jim povede úkol splnit. Pokud chcete děti zaujmout, naučte je hrát třeba mikádo. Zábavná a dynamická hra na šikovnost a postřeh už není dnes moc známá, ale rozhodně by neměla být zapomenutá.

 

—————

Zpět