Ideální hračky do družiny? Ty dřevěné.

27.03.2012 14:59

Vybrat vhodnou hračku do školní družiny je náročná pedagogická výzva. Pokud chceme být opravdu důslední, musíme vybrat hračku, která je kvalitní, má dlouho životnost, zabaví co největší počet dětí a jen tak neomrzí. Co baví děti v mladším školním věku a jak vybírat hračky, které si zamilují?

Podpořte fantazii

Jaká hračka bude děti bavit dlouho? Ta, která poskytuje mnoho možností, jak si s ní hrát, podporuje fantazii a nechává prostor pro invenci dětí. Jednoduché dřevěné hračky poslouží pro tisíc různých her, oproti detailně zpracovaným plastovým panáčkům, jejichž „charakter“ je předem jasně daný.

Myslete na to, že pro děti je hra formou poznávání okolního světa. Neměly by proto chybět hračky umožňující napodobit činnosti dospělých (obchod, domácnost apod.). Myslete také na rozmanitost. Při výběru stavebnice dejte přednost takové, kterou lze složit nekonečným množstvím způsobů, před stavebnicí, kterou můžou děti skládat jen podle plánku.

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost

Jestli se bude hračka dětem líbit, dokážeme odhadnout i z vlastní zkušenosti. Jak ale vybrat hračku, která bude bezpečná a pro děti příjemná?

Pokud stojíte před výběrem konkrétní hračky, podívejte se na její tvar. Má nějaké ostré rohy, hrany? Co se stane, pokud se rozbije? Může se o ní dítě zranit? Co se životnosti hraček týče, jsou na tom lépe dřevěné hračky, než ty z plastu. Dřevo je odolnější, a pokud už se rozbije, nerozdělí se na ostré střepy jako plast.

dřevěné hračkydřevěné kostky

Odborníci se v poslední době přiklání k hračkám z přírodních materiálů. Nezatěžují přírodu a neobsahují nebezpečné ftaláty, jako nekvalitní hračky z plastu. Nebezpečí těchto látek spočívá především v tom, že narušují hormonální hladiny v těle, což je u dětí, jejichž tělo se zatím vyvíjí, velice nebezpečné.

I přírodní a dřevěné hračky vybírejte s rozvahou. Nakupujte pouze certifikované výrobky, u kterých máte jistotu, že laky a lepidla jsou vhodné pro děti a nehrozí nebezpečí, ani když je děti budou třeba okusovat.

Méně je někdy více

Při výběru hraček do školní družiny raději dejte přednost kvalitě před množství. Kupte kvalitnější hračku, se kterou se najednou zabaví větší skupinka dětí, než více menších hraček, které zabaví jedno, maximálně dvě děti.

Nezapomeňte občas děti při hře podpořit nějaký nápadem, ptát se jich, co dělají a zapojovat do hry i děti, které se stydí přijít za ostatními sami. V mladším školním věku jsou hry pořád klíčovým prostředkem socializace a učení, na což by neměl pedagog nikdy zapomínat.

—————

Zpět