Vyučující se neshodnou: Klasická tabule nebo flipchart?

25.02.2012 08:23

Mezi vyučujícími, rodiči i studenty probíhá debata o tom, který typ školní tabule je pro výuku nejvhodnější. Na tuto otázku ovšem neexistuje jednoznačná odpověď. Každý ze tří základních typů, klasické školní tabule na křídu, tabule na fixy i flipcharty jsou vhodné za jiných okolností a pro jiný druh výuky. V dnešním článku se na ně podíváme spíše z praktického hlediska přínosu pro studenty.

Příliš prašná křída?

Odpůrci klasické školní tabule většinou argumentují tím, že prach z křídy může působit u astmatiků a alergiků dýchací potíže. Podle vyjádření odborníků ovšem není riziko těchto komplikací nijak velké, stačí dodržovat základní pravidla pro práci s tabulí. Nikdy nemažte tabuli suchým hadrem, ale vždy mokrou houbou. Děti s dýchacími obtížemi by tabuli neměli mazat pokud možno vůbec. Pokud školní tabuli v hodině hodně využíváte, větrejte.

Pozor na únavu očí

Při výběru školní tabule je potřeba myslet na to, že žáci a studenti ji musí často věnovat pozornost několik hodin denně. Proto bychom při výběru měli brát v potaz i to, jakým způsobem na ni reaguje lidské oko.

Získali jsme k této věci vyjádření odborníků na technologii vzdělávání z Palackého univerzity v Olomouci. Podle jejich slov by neměl být povrch školní tabule příliš kontrastní vůči stěně. Tento argument často citují zastánci flipchartů a magnetických tabulí.

Klasický flipchart je snadno přemístitelná tabule s blokem bílých papírů, na které píšou vyučující a studenti speciálními fixy. Vzhledem k tomu, že stěny ve většině učeben jsou bílé, žádný kontrast mezi tabulí a zdí nevzniká. Pro oko je také přirozenější dívat se, podobně jako na papíře, na tmavá písmena na světlém podkladu.

flipchartškolní tabule

Ale ani zelené křídové tabule nenamáhají dětský zrak přes zdravou mez. Nevhodná je podle odborníků černá psací plocha, která oči unavuje.

Piště čitelně

Obzvlášť u mladších dětí je velmi důležité, aby jim, co se písma týče, šel vyučující příkladem. Pište na tabuli čitelně a úhledně. Velikost písma na školní tabuli uzpůsobte velikosti učebny. I z poslední lavice musí být text na tabuli nebo flipchartu bez problémů čitelný.

Aby si studenti látku lépe zapamatovali a dokázali odlišit podstatná fakta, používejte výrazná barevná označení. Nebojte se použití barev i při výuce větších dětí. Dobrý pedagog ví, že barevně popsaná školní tabule utkví v paměti mnohem lépe než změť jednolitého textu.

K podtrhávání používejte kontrastní barvy. U zelených tabulí tedy oranžovou, nebo žlutou křídu. Vyhněte se hnědé, odstínům zelené a jiným tmavým barvám. Naopak pokud používápodtrhávejte červeně, zeleně, případně světle modrou.

školní tabule

—————

Zpět