FIMO: Inspirace pro pracovní činnosti

16.04.2012 11:03

Hledáte zajímavou inspiraci pro hodiny pracovních činností? Zkuste FIMO. Polymerová hmota podobná moduritu umožňuje snadno vymodelovat vše od dekorace na stůl až po krásný náhrdelník. Práce s ní je jednoduchá a na rozdíl od moduritu nevznikne takový nepořádek. Modelování z FIMO hmoty doporučujeme pro děti zhruba od čtvrté třídy výše.

Co potřebujeme a jak na to?

Nakupte velké balíčky modelovací hmoty, obvykle jsou zhruba po 25 gramech. Můžete si vybrat, zda pořídíte různé barvy, nebo jen bílou, kterou pak můžou děti nabarvit. Na FIMO chytají klasické výtvarné potřeby jako tempery nebo vodovky.

Doporučujeme, aby si pedagog modelování vyzkoušel, dříve než s hmotou začnou pracovat žáci. Učitelé by měli důkladně znát jednotlivé výtvarné potřeby, aby byli schopní dětem poradit při hodině.

Pracovní postup

Pro práci s FIMO potřebujete hlavně rovnou plochu. Při modelování na hrbolatém povrchu na hmotě zůstávají stopy. K vyválení placky používejte hladkou skleničku.

Hmotu chvíli zpracovávejte rukou, zteplá a změkne, díky čemuž se stane tvárnou. Vykrájejte požadovaný tvar a vymodelujte ho do podoby, kterou chcete. Můžete pracovat s různými barvami, eventuelně přidat různá kovová očka na zapínání, pokud vyrábíte šperk. Tyto drobné doplňky seženete v každé galanterii.

Vypadá výrobek podle vašich představ?  Vložte FIMO do trouby předehřáté na 130 °C a pečte 20-30 minut podle velikosti a tloušťky výrobku. Pokud nemáte ve škole k dispozici troubu a na výrobky spěcháte, lze je také na 20 minut vložit do vroucí vody, výsledek bude stejný.

Po „zapečení“ by hmota měla ztvrdnout a stát se trvanlivou. Předměty z bílé hmoty můžeme po zapečení nabarvit. Pak už schází jen natřít hotový výtvor bezbarvým lakem na nehty a je hotovo.

fimofimo

polymerová hmotanáušnice z hmoty fimo

—————

Zpět